Een op de drie artsen wil zichzelf én patiënten niet laten vaccineren

Meer dan een derde (37 procent) van de Belgische artsen wil zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus, blijkt uit een enquête van de Artsenkrant. En slechts 68 procent zou het vaccin aanbevelen aan hun patiënten, terwijl de regering voor de vaccinatiecampagne net op het advies van artsen rekent. ‘Er wacht de experts nog veel werk om artsen te informeren’, zegt Dirk Scheveneels van vakorganisatie BVAS.

“Matig enthousiast over het Covid-19-vaccin”, kopte de Artsenkrant naar aanleiding van haar enquête onder 836 artsen. Daaruit blijkt dat slechts 68 procent van de respondenten zijn patiënten zou adviseren zich te laten inenten tegen Covid-19. Zestien procent twijfelt, en evenveel procent sluit het uit. Bovendien geeft 37 procent van de artsen aan dat ze zelf niet van plan zijn om zich te laten vaccineren of erover twijfelen. Terwijl artsen en zorgverleners net een van de eerste groepen zijn die gevaccineerd moeten worden.

“Twijfelaars heb je altijd, maar het grote aantal verbaast me wel”, zegt Dirk Scheveneels, huisarts in Antwerpen-Zuid en ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Hij ziet de scepsis onder artsen vooral als een uiting van bezorgdheid. “Artsen willen boven alles de veiligheid van hun patiënten garanderen. Daarom willen ze eerst een precies beeld hebben van hoe de vaccins geproduceerd worden en hoe ze werken.”

De scepsis tegenover het coronavaccin lijkt bij artsen een pak hoger te liggen dan bij andere vaccins. Negen op de tien artsen vinden vaccins in het algemeen betrouwbaar, evenveel raden hun patiënten aan zich te vaccineren tegen de griep. “De coronavaccins zijn natuurlijk nieuw. Misschien vrezen artsen dat ze te snel op de markt moeten komen en dus onvoldoende getest zijn. Zolang er geen wetenschappelijke studies verschenen zijn en de vaccins niet goedgekeurd zijn, is het begrijpelijk dat er nog onzekerheid heerst”, zegt Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *