MILAAN (AP) – De autonome provincie Zuid-Tirol met zijn Duitstalige meerderheid negeert het besluit van Rome om het vanaf zondag gedeeltelijk op slot te doen, waarbij de provinciale autoriteiten de autonome status aanhalen om winkels en restaurants open te laten.
Provinciale ambtenaren betwisten de criteria die de regering van Rome ertoe brachten om Zuid-Tirol als rode zone aan te wijzen, samen met Lombardije en Sicilië. De aanduidingen vereisen dat de autoriteiten niet-essentiële bedrijven en bars sluiten die alle binnen dineren, waardoor alleen afhalen en bezorgen is toegestaan.
Provinciale Gouverneur Arno Kompatshcer zei dat hij “verrast” was door de aanwijzing. Hij heeft zijn meningsverschil met de Italiaanse minister van Volksgezondheid geregistreerd en legt de zaak van de provincie voor aan de technische commissie in Rome. Maar hij wacht niet op een reactie, maar laat in plaats daarvan alle winkels open blijven en restaurants serveren tot 22.00 uur, en trotseert Rome zoals hij deed in mei toen hij een beroep deed op autonomie om bedrijven eerder te heropenen dan in de rest van het land.
“Dit is geen politieke vraag, het is technisch. We hebben veel meer bedden beschikbaar – misschien is daar geen rekening mee gehouden ”, vertelde Kompatscher aan de staatstelevisie van de RAI.
Gezondheidsfunctionarissen beweren dat het hoge percentage positieven het gevolg is van aanvullende screenings met antilichaamtests die meer positieven aan het licht brengen en beweren dat de technische commissie in Rome geen rekening heeft gehouden met de afnemende overdrachtssnelheid. De provincie van 520.000 mensen heeft meer dan 800 doden geregistreerd en bijna 33.000 positieve gevallen.
De gouverneur van Lombardije, Atilio Fontana, betwist ook de gedeeltelijke blokkering van zijn regio. Hij daagt zijn zaak deze week voor een administratieve rechtbank in een poging om het ongedaan te maken, zijn enige verhaalsmogelijkheid.
Zuid-Tirol, of Alto Adige voor Italianen-sprekenden, verwierf in 1972 zijn gewaardeerde autonome status, die tweetaligheid verankert en waardoor 90% van de belastinginkomsten in de provincie blijven. De overeenkomst bracht rust in de Alpenprovincie die ooit deel uitmaakte van Oostenrijk na een periode van geweld tegen Rome in de jaren vijftig en zestig. Tegenwoordig heeft Italië het hoogste bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in Italië.
Bron:https://apnews.com/article/business-italy-sicily-coronavirus-pandemic-rome-dd0ec3c88530de59969a70065b52c7a9